Monday, December 10, 2007

Cooking Attempt #9: Mashed potatoes and Donkatsu (Japanese breaded pork cutlet)

I've been learning new recipes since I started living alone in September. I tried before, but I think I was too ambitious and it ended up being a dismal failure. (If I think about the vegetable cream soup I made then...urgh.)

I've been craving mashed potatoes since last night, so I made it with donkatsu when I came home after my exam. My parents brought me the frozen donkatsu from a Korean market. I ate it with salad and black rice. Yum~

Mashed potatoes
2 medium size potatoes
Margarine 1.5tbsp
Milk 1/2 cup
Salt 1/2tbsp
Pepper to taste

Peel and cut the potatoes into largish chunks. Put them into boiling water with salt. They should be fully cooked after about 15 minutes. Turn off the stove and drain the water. If you put the pot back on the stove with the potatoes, the remaining moisture will evaporate even without the heat on. Put the rest of the ingredients and use a fork or a whisk to mash the potatoes.
If you want it to be creamier, put more margarine or milk.

For donkatsu, heat up some oil in a frying pan at medium heat and cook the cutlets slowly. If it's too hot, the breadcrumbs might burn before the meat cooks fully.




9월에 혼자 살기 시작했을 때부터 열심히 요리공부를 하고 있어요.
전에 한번 시도해 봤는데요, 손이 너무 많이 가는 음식을 해서 실패한 것 같아요.
(그때 만든 야채크림수프를 생각하면, 욱~)

어제부터 mashed potatoes가 생각나더라구요. 그래서 오늘 시험끝나고 집에 와서 돈까스랑 한번 만들어봤어요. 돈까스는 부모님이 한국식품에서 사다주신 거에요. 샐러드와 흑쌀과 함께 먹었습니다.
음냐~

Mashed potatoes
중간 사이즈 감자 2개
마가린 1.5tbsp
우유 반컵
소금 1/2tbsp
후추 간맞춤

감자는 껍질 벗기고 큼직한 네모로 잘라서 끓는 물에 넣으세요.
거기에 소금도 넣구요.
15분쯤 끓이면 다 익었겠죠?
불을 끄고 물을 따라주세요. 감자가 들은 냄비를 다시 스토브에 얹으면 불을 다시 안 켜도 남아있는 수분이 날아갑니다.
나머지 재료를 넣고 포크나 달걀 휘스크 같은 도구로 잘 으깨주세요.
더 부드러운 걸 좋아하시면 마가린이나 우유를 좀 더 넣으세요.

돈까스는 후라이팬에 식용유를 두르고 중간 불에 서서히 익혀주세요.
너무 뜨겁게 하면 고기가 익기 전에 빵가루가 타거든요.


J'avais appris des nouvelles recettes depuis septembre quand j'ai commencé à habiter toute seule. J'ai essayé avant, mais je pense que j'étais trop ambitieuse et c'était un échec lamentable. (Quand je pense à la soupe crème de légumes que j'ai fait à ce moment-là...pouah!)

J'avais terriblement envie d'avoir la purée de pommes de terre depuis la nuit passée, alors je l'ai cuisiné avec donkatsu quand je suis rentrée chez moi après mon examen. mes parents m'ont apporté le donkatsu gelé d'un marché coréen. Je l'ai mangé avec une salade et du riz noir. Miam miam~

La purée de pommes de terre
2 pommes de terres moyens
Margarine 1.5 grand cuillerée (GC?)
Lait 1/2 tasse
Sel 1/2 grand cuillerée
Poivre

Pelez et coupez les pommes de terres en gros morceaux. Mettez-les dans l'eau brouillant avec du sel. Ils seront complètement cuits après environs 15 minutes. Éteindez la cuisinière et égouttez l'eau. Si vous mettez la casserole sur la cuisinière avec les pommes de terre, la humidité qui reste s'évaporera. Mettez les autres ingrédients dans la casserole et utilisez une fourchette ou un fouet pour faire une purée.

Si vous la voulez un peu plus crèmeuse, mettez plus de la margarine ou du lait.

Pour le donkatsu, réchauffez un peu d'huile dans une poêle au chaleur moyen et cuisinez les côtelettes lentement. Si c'est trop chaud, la panure peut brûler avant la viande est cuite.

2 comments:

JG said...

Yummmmm...

Tomorrow I will get to cook something good. For today, I need to save time. Maybe Harvey's....... mmmmmm burgers.

julie said...

God, you're making me hungry. Voyons, tu me donnes faim. Uhhhh, OISHI NE! (that would be my limited Japanese at work - loosely translated, "holy tasty!" LOL)